19. února 2017

Obědová rychlovka

Vaříme často, vaříme každý den, proto nás nebaví trávit u plotny celé hodiny a snažíme se spíše dělat rychlejší jídla. Jedno takové jsme měli zrovna v sobotu k obědu. A je to fakt rychlovka.

Recept, který zvládne každý a je hotový za pár minut se jmenuje Desetiminutové kuře na citronu. Narazili jsme na něj v kuchařce Hovory s řezníkem od Jany Florentýny Zatloukalové. Je tam spousta zajímavých receptů, většina jich trvá o něco déle, ale tenhle je rychlovka a ani jsme si ho moc neupravovali. Mimochodem fotka z obálky kuchařky je z řeznictví, kde nakupujeme a které jsme si zamilovali a pan řezník i nás často obsluhuje.

Jak na to?
1. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky, je lepší spíše tenčí.
2. Dobře umyjte citron, budete totiž potřebovat i jeho kúru. Když ho máte čistý, tak vezměte škrabku a naškrabejte jeho kúru. V původním receptu je, že se kúra má nasekat ještě na co nejtenčí nudličky, to ale vynecháváme.
3. Vymačkejte citrón a odstraňte pecky, přidejte trochu oleje (teď jsem si teprve všiml, že v původním receptu olej vůbec není a marinuje se to jen v citronu a ještě se tam přidává trocha soli, my nesolíme, takže ji tam nedáváme).
4. Nechte marinovat, prý stačí chvilička, já to většinou naložím během dopoledne a nechám marinovat aspoň dvě hodiny.
5. Rozehřejte pánev a zprudka opečte kuřecí maso. Na povrchu by mělo být rovnoměrně propečené (uvnitř hotové zatím být nemusí).

6. Dejte vařit noky (používáme kupované, ale myslím si, že ještě lepší to bude s domácími, i když to bude trochu víc pracné).

7. K masu přidejte fazolky (v původním receptu je cuketa) a opět pečte dokud nezměknou (používáme mražené, takže to trvá trochu déle).

8. V této fázi většinou sliji noky a nechám je chvilku stranou přikryté, aby tolik nevychladly.
9. Maso s fazolkami zalijte smetanou na šlehání a nechte prudce povařit, aby zhoustla. Promíchejte.

10. Nasypte k masu, fazolkám a smetaně ještě noky a vše pořádně smíchejte a propojte.

11. Nechte chvíli vařit a je hotovo!


Doba vaření: 10 - 15 minut.
Doba přípravy: 10 minut + marinování.

Je to rychlé, jednoduché, výborné. Toto jídlo máme rádi všichni tři, dokonce i mlsný jazýček Andulky si na tom pochutnává, byť jahodové knedlíky jsou jahodové knedlíky, kterých mimochodem sní víc jak já :-)

Tímto chceme vyseknout pochvalu Janě Florentýně Zatloukalové za rychlé a báječné jídlo. V té kuchařce je více zajímavých tipů, například hned vedle je Čína a ta je také báječná, ale o tom zase někdy jindy.



Žádné komentáře:

Okomentovat