8. února 2017

Stupátko. Fakt super věc

Aby ten blog nebyl jenom o Ikey (fakt to není na ně reklama, nic mi neplatí), tak teď zase jeden tip na zajímavého pomocníka do domácnosti pro ty naše milovaná stvoření.

Je to dřevěné stupátko.

To je ono. Pro nás už nepostradatelné stupátko.

Začnu trochu zeširoka. Jako rodiče jsme trochu alternativní, já bych neřekl, že nějak moc. Ale okolí nás občas nechápe. Ve výchově se snažíme uplatňovat princip Respektovat a být respektován, inspirujeme se Montessori pedagogikou, Summerhillem a podobnými svobodnými přístupy. Mnoho lidí má červeno před očima, když to na ně vybalíme. Že takovýhle děti jsou nevychovaní spratci. Ona to ale není úplně pravda. I v této výchově existují určitá pravidla (tohle slovo je takové divné), možná lépe hranice. V této výchově je snaha o to, aby byla partnerská, nikoliv autoritativní. Ale nechť si na to každý udělá svůj názor, můžete si třeba přečíst knihu Respektovat a být respektován. Nebo taky ne. To samozřejmě záleží na každém. My jsme výchovu pojali takto.

To jen na úvod. Těmto přístupům se věnuje spoustu webů, blogů, facebookových skupin. A právě někde v tomto prostoru jsme narazili na zajímavou věc. A to ono dřevěné stupátko.



Pořídili jsme ho Andulce někdy zhruba v roce, aby, když bude chtít, nám mohla pomáhat v kuchyni. A přesně to se stalo. Chce se zapojovat do vaření, pečení, odšťavňování, poslední dobou stále častěji do mytí nádobí. Zajímá ji to, protože na všechno, co děláme, vidí a chce to dělat taky.

Kromě toho, co jsem vyjmenoval výše, jí tam necháváme i třeba svačinu. To mělo výhodu hlavně, když byla menší a na stůl ještě úplně nedosáhla. Bohužel fotku pidi Aninky vám neukážu, i když bych rád, protože jsem ji měl v telefonu, který odešel do věčných lovišť, samozřejmě jsem si to nezálohoval.



Stupátko jsme nikde nekoupili. Ono to není úplně přesné, zkrátka nechali jsme si ho vyrobit. Zadali jsme poptávku na Fleru. Za 2000 jsme měli výrobek, jaký jsme si představovali. Teď už si bez něho naši domácnost neumíme představit.


Žádné komentáře:

Okomentovat